

De dojo is voor mij als een heilige plaats, bijna als een kerk.
Hier zijn we allemaal gelijk, verbonden door hetzelfde bloed, dezelfde zweet, en hetzelfde doel.
Ik heb altijd verschillende sporten gecombineerd. In 2025 train ik wekelijks Krav Maga, karate, judo en kickboksen. Ik zou ook graag aan CrossFit doen, maar heb nog geen geschikte box gevonden.
Vreedzaam zijn is niet hetzelfde als zwak zijn. Wie geweldloos is omdat hij geen middelen, wil of kracht heeft, is niet vreedzaam, maar hulpeloos en krachteloos.
Ik vind een gesculpteerd lichaam mooi om te zien, omdat je weet dat er keiharde discipline achter zit.
En hoe vaak komt het voor dat je na een lange werkdag en je hebt nog zat te doen thuis, met een lege maag, terwijl het koud is en keihard regent, toch je fiets pakt om naar de dojo te fietsen? Tachtig procent van je succes hangt af van je doorzettingsvermogen.
Voel je je niet sportief en heb je moeite met discipline? Probeer dan de Tabata-training: een effectieve workout van slechts 4 minuten. Begin simpelweg met deze korte training en doe het elke dag. Consistentie is de sleutel, en je zult merken dat je langzaam maar zeker sterker en fitter wordt.
Sinds ik 40 ben, zijn de sportfoto's duidelijk minder geworden.
De reden? De grilligheid van de perimenopauze.
Het moet benoemd worden – omdat het erkenning verdient.
Het voelt als een mokerslag die zonder waarschuwing je sportprestaties aan gruzelementen slaat, precies wanneer het hem uitkomt.
Soms voel ik me maandenlang fit, en dan ineens word ik teruggeworpen naar het begin – uitgeput, alsof elke training het dubbele kost. Het is een zware last die je niet 'oplost', maar waar je doorheen moet.
Er is nog altijd te weinig begrip voor wat het vrouwenlichaam werkelijk doormaakt. Pas in 2025 lijken we mondjesmaat te erkennen dat het vrouwenlichaam niet hetzelfde is als dat van een man – hoewel sommigen dat nog steeds ontkennen, zonder ooit een zwangerschap, cyclus of perimenopauze te hebben meegemaakt. Structurele discriminatie, vermomd als progressie.
Wat dat betreft blijft het ook onbegrijpelijk dat er nog steeds op dieren getest wordt. Als mannen- en vrouwenlichamen al fundamenteel verschillen, hoeveel zegt onderzoek op muizen of honden dan werkelijk? Honden sterven aan chocolade – dat zegt genoeg.
Waarom vrouwen zelden even sterk zijn als mannen – en waarom dat oké is
Vrouwen die jarenlang intensief trainen merken vaak dat ze toch niet dezelfde absolute kracht bereiken als mannen. Dat komt door biologische verschillen: mannen hebben veel meer testosteron, meer snelle spiervezels, grotere gewrichten en bouwen makkelijker spiermassa op.
Houd er rekening mee – en wees dus van meerdere markten thuis. Fysieke kracht is prachtig, maar veelzijdigheid maakt je duurzaam krachtig. Ontwikkel ook mentale weerbaarheid, technische vaardigheid, uithoudingsvermogen en strategisch inzicht. Dáár zit je voorsprong.
Twee favorieten, naast Iron Mike en Crocop (en Verhoeven natuurlijk, duh)